De Schansheide is een natuurgebied, gelegen ten noord-oosten van de Luyckenaar. Het domein, ter grootte van 48 voetbalvelden, is een combinatie van heide, grasland, loof- en naaldbossen, moerassen en wadden. Als onderdeel van Sibelco’s duurzaamheidsstrategie werd het gebied vorig jaar in beheer gegeven aan Natuurpunt, afdeling Netebronnen. Het natuurgebied zal verder worden gerestaureerd en is nu al een plek voor natuurminnende wandelaars. Het is aan dit natuurherstel dat wij, en onze schapen en geiten, meewerken.
Begrazing van de heide werd vroeger op grote schaal toegepast in Sluis en omstreken. Vandaag is het een vorm van natuurbeheer waarbij vee, zoals schapen, geiten, koeien of paarden, wordt ingezet om heidegebieden te beheren. Het doel van deze begrazing is om de heide in stand te houden, te voorkomen dat het gebied dichtgroeit met gras, struiken of bomen, en om de biodiversiteit te bevorderen. Begrazing kan goed toegepast worden op grote terreinen en plekken die minder toegankelijk zijn voor machines zoals reliëfrijk of nat terrein.
Angelique, de herderin van dienst, past geherderde begrazing toe. Onze Border Collie, Lobke en later ook Fien, zijn daarbij onmisbaar.
Met heidebegrazing kunnen verschillende voordelen en beheerdoelen bereikt worden:
Voorkomen van vergrassing en verbossing: Zonder begrazing kan een heidegebied snel overgaan in grasland of bos, omdat grassen en boomsoorten zoals berken of dennen gaan domineren. Vee houdt deze invasieve planten in toom door ze af te grazen.
Bevordering van biodiversiteit: Begrazing zorgt voor variatie in de vegetatie, wat leidt tot een groter aantal plant- en diersoorten. Sommige zeldzame soorten, zoals de heideblauwtje (een vlinder), zijn afhankelijk van heidegebieden die open en divers blijven.
Cultuurhistorisch beheer: Heidebegrazing sluit aan bij traditionele vormen van landbouw en natuurbeheer, die in sommige gebieden al eeuwenlang worden toegepast. Dit zorgt ervoor dat het landschap zijn historische karakter behoudt.
Beheersing van brandgevaar: Door de hoeveelheid brandbaar materiaal (zoals droog gras en struiken) te verminderen, helpt begrazing om het risico op natuurbranden te beperken.
Vorig jaar werd “De Schansheide” verkozen tot de wandeling van het jaar! Zeker de moeite om eens te doen. En wie weet, kom je herderin Angelique en haar honden en schapen wel tegen!